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Frequently Asked Questions (FAQs) on Transfer of employees of 

School Education Department through online mode 
 
Q.1 Whether transfers are to be made by Administrative department or at 
HODs levels? 
A. Refer clause 31 of Annexure-A, annexed to Transfer Policy-2023 of the department 
notified vide G.O No. 103-JK(Edu) of 2023, dated: 24.04.2023 in which Powers are 
delegated to the respective authorities (District/Divisional/State level Heads) to make 
transfers. 
 
Q.2 Whether the choices for filling are school based like last year's pattern? 
A. Choices are zone based. Transfers shall be affected as per the need and requirement 
of the department. 
 
Q.3 Whether powers are delegated to CEOs and ZEOs for proper utilization of 
human resource?  
A. Already covered under policy and also under Formulation of School Complexes 
notified by G.O No. 2173-JK(Edu) of 2022. 
 
Q.4 Whether ReTs/RReTs/Grade-II/III/Teacher-III eligible for applying in 
Online Transfer Portal-2023? 
A. Recruitment of ReTs/RReTs/Grade-II/III/Teacher-III is school specific.  Clause 3(a) 
of G.O No. 20-Edu of 2019, dated: 22.01.2019 is explicit about the service condition of 
the Teachers-Grade-II which shall be the same as prescribed for general line teachers 
with the exceptions that they shall not be transferable except on the mutual transfer 
basis to the post of other Teacher Grade-II/RReTs/ReTs in exceptional circumstances 
only.  
 
Q.5 Can teachers apply inter-district? 
A. Yes, teachers can apply inter-districts under Medical/Security Grounds and Marriage 
Ground subject to the conditions mentioned at clause 21 and 23 of Annexure-A, 
annexed to Transfer Policy-2023 of the department notified vide G.O No. 103-JK(Edu) 
of 2023, dated: 24.04.2023. 
 
Q.6 Can an applicant opt of two same zones? 
A. No, two preferences cannot be same. 
 
Q.7 What is the minimum number of preferences that can be submitted by an 
applicant? 
A. Applicant can submit minimum of two preferences. 



 
Q.8 Can an applicant apply irrespective of matured tenure? 
A. Yes, only in case of Medical, Surplus and Superannuation within six months as 
mentioned in sub-points e, h of point-A and sub-point (iii) of point-C respectively of the 
notification no. 01-JK(Edu) of 2023 dated: 26.04.2023 
 
Q.9 Is form filling compulsory for all employee? 
A. Yes, employee having mature stays (other than those having Extreme Health 
Ground/Surplus/Retirement within six months) as per notification 01-JK(Edu) of 2023 
compulsory have to fill.  
 
Q.10 What if an applicant doesn’t apply even after matured stay? 
A. Will be posted anywhere as per the requirement of the department. 
 
Q.11 What is the percent of disability to be considered for Physically 
challenged employee? 
A. 40% or above.  
 
Q.12 Can an applicant edit his/her application after final submission?  
A. No. 
 
Q.13 Can an employee apply on the online transfer portal who is appointed 
under SRO-202 and have completed 05 years of tenure in parent district? 
A. Yes. 
 
 
 
 
 
 
 


